Glenn Van Looy

Glenn Van Looy

Glenn Van Looy heeft zich snel opgewerkt tot een van de meest leidinggevende euphonium solisten in de tweeëntwintigste eeuw.

 

Alvorens af te studeren aan het Lemmensinstituut te Leuven met hoogste onderscheiding genoot Glenn een opleiding in verschillende muziekscholen. Hij begon onder begeleiding van zijn vader Geert, zelf bastrombonist om vervolgens zijn middelbare en hogere graad af te werken in de MAGO te Antwerpen in de klas van Arthur Vanderhoeft om vervolgens door te stromen naar De Kunsthumaniora van Antwerpen onder begeleiding van Nick Ost.

 

De jonge carrière van Glenn begon in de lokale fanfare van zijn vader. Al snel was zijn talent duidelijk en werd hij op 11jarige leeftijd gevraagd als tweede euphonium bij de kampioensdivisie band Festival Brass Band. Na enkele jaren op vijftienjarige leeftijd maakte Glenn de stap als solo euphonium van deze band. Op twaalfjarige leeftijd begon hij ook als solo euphonium van Brass Band Heist waar deze positie een decenium vasthield alvorens de rangen van Brass Band Buizingen te vervoegen in 2013. Momenteel is Glenn solo euphonium van Valaisia Brass Band in Zwitserland.

 

Glenn's ongelooflijke parcour als solist heeft hem veel succes opgeleverd in wedstrijden in Europe en daarbuiten. Zijn contributies bij verschillende bands leverde hem heel wat soloprijzen op. Zo won hij de beste solist bij de Vlaams Open kampioenschappen in Mechelen en tweemaal tijdens het WMC in Kerkrade. Ook in Engeland liet hij een stevige indruk na en won hij prijzen tijdens de National Brass Band Championships in 2011 in de Royal Albert Hall, British Open Senior Cup en de British Open Senior Trophy als ook tijdens de Doctor Martins Contest.

 

Het zijn de prestaties buiten de brass band wereld die hem scheiden van zijn collega’s. Glenn nam deel aan verscheidene solo wedstrijden en won onder meer het Europese kampioenschap voor solisten in Linz, Oostenrijk, hij was de jongste winnaar ooit van de British Open Solo Championship en winnaar van de International Soloist of the Year award tijdens de Ern Keller Memorial in Sydney, Australie. Vervolgens won hij prestigiouze titels zoals de Jeju International Brass Competition in Zuid-Korea, UFAM wedstrijd in Parijs, Lieksa International Euphonium Competition in Finland en de Dexia Classic in België.

 

Na zijn debuut album ‘Move Their Mind’ nam Glenn in 2013 zijn tweede CD op met Manger Musikklag en Allan Withington. ‘Stories of Life’ won twee maand na zijn release de Brass Band World Magazine en British Bandsman Magazine best solo CD of the year award alsook de 4barsrest awards voor beste solo CD. In datzelfde jaar won Glenn ook dezelfde awards als ‘player of the year’.  Na deze twee moderne Cds met veel nieuwe composities vondt Glenn het tijd om wat historisch materiaal op te nemen. Dit deed hij op zijn ‘Lost Treasures’ cd.

 

Glenn is recent ook actief als dirigent, leraar en jury. Deze zijsprong in zijn carrière gaf hem meteen succes tijdens de Welsh Open waar hij de titel wegkaapte met de Filton concert band. Glenn is momenteel principal guest conductor van Brass Band de Lyon in Frankrijk waarmee hij meteen de Franse titel won in de Excellence division. Momenteel is Glenn dirigent van La Stephanie in Sembrancher, Zwitserland en veel gevraagd gastdirigent in Europa en Australië.

 

Glenn is nu artiest voor Geneva musical instruments en speelt op een Geneva Cardinal GVL euphonium.

© IBBA - 2018